<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Presse - 13-07-2021

10 år efter datterens kræftsygdom, lever Ellen Margrethe stadig med frygten

Ellen Margrethe Andreasens datter fik en sjælden kræftsygdom, da hun var 12 år. Datteren kom igennem det, men selvom det snart er 10 år siden, lurer frygten stadig.

Dag 4, Jelling: For Ellen Margrethe Andreasen – eller EM som hun bliver kaldt – er Team Rynkeby blevet lidt af et familieprojekt.

Hun er selv med på Team Rynkeby Midt-Vest som rytter. Det samme er hendes bror, Rys. Mens hendes mand, Henry, og svigerinden, Laila, knokler på serviceholdet.

Men familien har også meget at køre for.

Tilbage i 2012 blev Henry og EM’s datter ramt af en meget sjælden kræftsygdom hos børn. Pernille var bare 12 år gammel, da hun fik konstateret kræft i bugspytkirtlen.

- Hun blev dårlig og kastede op og kunne ikke spille håndbold, som ellers var hendes et og alt dengang, fortæller EM, mens Team Rynkeby Midt-Vest gør et stop ved Fårup Sø ved Jelling.

Artiklen fortsætter under billedet...

- Vi gik til lægen flere gange, men de kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede – alle blodprøver så fine ud. Tre uger senere fik hun dog samme omgang igen, men stadig var der ikke noget, der indikerede, at hun fejlede noget. Men da hun blev syg tredje gang, blev vi enige om, at det her nok ikke var tilfældigt, fortsætter hun.

Dagens etape er sponsoreret af...


Pernille blev sendt fra Regionshospitalet Herning til specialister på Aarhus Universitetshospital. Her havde de aldrig tidligere opereret et barn med kræft i bugspytkirtlen, så hun blev sendt videre til Rigshospitalet. Tre uger efter, hun var blevet diagnosticeret, blev Pernille opereret og fik fjernet to tredjedele af sin bugspytkirtel.

- Lægerne er dygtige, og de fik fjernet alt, hvad der var, så hun undgik efterbehandlinger med kemo og stråler, siger EM.

Lever fortsat med frygten
Operationen har dog ikke været uden omkostninger.

- Pernille skal have piller resten af sit liv, da operationen betyder, at hun ikke danner fordøjelsesenzymer. Så hver gang hun skal spise, skal hun have enzymer. Det var en lang kamp at ramme den rigtige dosering, så hun kunne optage næring igen, fortæller EM.

Artiklen fortsætter under billedet...

Derudover er der den følelsesmæssige belastning og frygten, som familien i snart 10 år har gennemlevet hver gang, Pernille skal til kontrol.

- Børnekræft er en sygdom, som rammer hele familien. Det er altid en belastning, når vi skal igennem kontrollerne. Så kommer det hele op igen, og man bliver nervøs. Det er bare noget, der skal overstås, og vi skal have svar. Men der har jo ikke været tilbagefald i 10 år, så vi håber, vi slipper, siger hun.

- Pernille har det godt i dag. Næste år skal hun til den sidste kontrol. Så er der gået 10 år med det her – og så bliver hun forhåbentligt erklæret rask, fortsætter EM og bliver lidt rørt.

Blev overrasket af Pernille
Og rørt blev hun også i går, da Pernille og hendes to søskende overraskede forældrene med en uanmeldt modtagelse ved hotellet i Middelfart.

- Det er så rørende, siger EM.

En tåre triller ned ad hendes kind.

- For så står hun der. Og jeg bliver mindet om, hvor heldige vi er, at vi har fået lov at beholde hende. Der er alt for mange børn, der dør af det her stadigvæk, fortsætter hun.

Og det er netop tanken om at kunne være med til at gøre en forskel for familier, som går igennem det, de selv har været igennem, der får hele familien til at involvere sig i Team Rynkeby på den måde, de gør.

Artiklen fortsætter under billedet...

- Det er deltage i Team Rynkeby giver bare så meget mening for os som familie. Jeg er enormt stolt af at køre i den gule trøje. Jeg er stolt af at vise den frem – og vise, at vi kæmper for de børn og familier, som har det svært, siger hun og fortsætter:

- Vi ved, hvad de er oppe imod, og vi ved, hvor ondt det gør at være i. Så hvis vi kan være med til at bidrage til, at færre børn bliver syge og dør af kræft, er det kæmpestort for os, siger hun.

Afslutning i Paris næste år?
Team Rynkeby Midt-Vest afslutter sin tur igennem Danmark i morgen på Skarrildhus ved Sdr. Omme, og det er med blandede følelser, at EM stiller cyklen i skuret for en stund.

- Det bliver mærkeligt, for vi har jo været sammen med de her fantastiske mennesker og fået et forhold til dem. Vi har trænet sammen siden september og pjattet og haft det sjovt og haft op- og nedture sammen, så der bliver et tomrum, siger hun og tøver et øjeblik.

- Der er noget i mig, der stadig er uafsluttet. Jeg mangler Paris. Formålet med at cykle herhjemme er fuldstændig det samme. Men at kunne slutte i Paris – samme år som Pernille forhåbentlig afslutter sit forløb og bliver erklæret rask, ville være fuldstændig fantastisk, smiler EM.

Du kan følge resten af Team Rynkebys tur rundt i Danmark via LIVE-kortet på team-rynkeby.com/LIVE.

Dagens etape er sponsoreret af...

Tilbage

Tour News

Team Rynkeby producerer løbende nyhedsindslag til Facebook. Se alle indslag her.

Se nyhedsindslag

Har du vundet?

Er du vinderen af en VW up!? Se om du har vundet her.

Se mere her

Platinum Sponsors

Følg vores tur på Instagram