Børnecancerfonden uddeler 39 millioner kroner til forskning i børnekræft
<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Presse - 29-11-2017

Børnecancerfonden uddeler 39 millioner kroner til forskning i børnekræft

Børnecancerfonden har netop uddelt 39 millioner kroner til forskning i børnekræft. Blandt andet modtager professor i børnekræft, Kjeld Schmiegelow, 10 millioner kroner til tre store forskningsprojekter.

De knap 22 millioner kroner, som Team Rynkeby donerede til Børnecancerfonden i september, kommer nu for alvor ud at arbejde. 

I forbindelse med Børnecancerfondens uddelingsmøde i DGI-byen i København i aftes uddelte Børnecancerfonden ikke mindre end 39 millioner kroner til 35 forskellige videnskabelige projekter. Derudover blev der uddelt yderligere seks millioner kroner til 22 ikke-videnskabelige projekter.

Blandt de tilgodesete forskere er professor i børnekræft, Kjeld Schmiegelow, som er leder af Rigshospitalets børnekræftlaboratorium (Bonkolab). 

Kjeld Schmiegelow modtager hele 10 millioner kroner til tre store forskningsprojekter – herunder projektet ’STAGING’ (Sequencing of Tumor and Germline DNA - Implications & National Guidelines), der er en omfattende kortlægning af børnekræftpatienters arvemateriale og mutationer i deres kræftceller.

Projektet er det første af sin art i hele verden og kommer derfor til at udgøre en unik platform for fremtidig børnekræftforskning. Projektet kan måske endda være med til at løse gåden om, hvorfor børn udvikler kræft, lyder det fra hovedpersonen selv.

- Kræft skyldes altid, at der kommer noget ekstra til. En tredjedel af os får kræft i løbet af vores liv, og nogle gange skyldes det tilfældige skader. Men nogle af de skader spiller kun en rolle, hvis vi har en arvelig disposition. Så vi forsøger at kortlægge, hvordan sammenhængen er mellem de forandringer, der gør, at man får kræft, og de forandringer, som man har, og som gør én særligt disponeret for at udvikle kræft, siger Kjeld Schmiegelow.

Støtte til knoglekræftforskning
Et andet af de 26 videnskabelige projekter, der i år modtager støtte fra Børnecancerfonden, og som tiltrak sig en del opmærksomhed på uddelingsmødet i aftes, ledes af Lise Lotte Hansen, ph.d. og lektor på Aarhus Universitet. 

Med en helt ny, epigenetisk teknologi søger Lise Lotte Hansen og hendes forskningshold at udvikle en ny behandlingsmetode for de aggressive knoglekræftsygdomme, der ses hos børn, og
som er uhyre svære at behandle.

- Kun 67 procent af de børn, der får knoglekræft med metastaser, overlever, og derfor er der et stort behov for ny viden om knoglekræft, der kan føre til nye behandlinger, så børn overlever den aggressive diagnose uden tilbagefald, siger Lise Lotte Hansen.

Epigenetikken undersøger, hvordan en celle udvikler sig til en kræftcelle. Kræftceller har ofte fejl i de mekanismer, der styrer hvilke gener, der er tændt eller slukkede, og samtidig er de gener,
som normalt forhindrer kræftudvikling, ofte slukkede. Disse gener kan tændes igen, så kræftcellerne bekæmper sig selv indefra.

Lise Lotte Hansens nye forskningsprojekt bygger videre på forudgående forskning, der har identificeret syv specifikke gener, der fejlagtigt er slukkede i knoglekræftceller hos børn med diagnosen Osteosarkom. Målet med den nye teknologi er derfor at tænde for de syv gener i kræftcellerne og undersøge deres anvendelse som fremtidige behandlingsmål for den aggressive knoglekræft hos børn.

Børnecancerfonden støtter i 2017 projektet med 757.801 kr.

Læs mere:

Se alle de 35 videnskabelige og 22 ikke-videnskabelige projekter, som Børnecancerfonden støtter i 2017 her.

 

Tilbage

Team Rynkeby News

Team Rynkeby producerer løbende nyhedsindslag til Facebook. Se alle indslag her.

Se nyhedsindslag

Kommende events

Se hvilke events, som Team Rynkebys lokale hold afholder den kommende tid.

Køb billet

Platinum Sponsors

Følg vores tur på Instagram