<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Presse - 04-07-2020

Oscar er altid med

Carsten Mortensen mistede sin niårige søn til kræft. Det er hans motivation for at være en del af Team Rynkeby Midt-Vest.

1. etape, Sdr. Felding: ”Oscar altid med”, står der skrevet med versaler på overrøret af Carsten Mortensens gule Team Rynkeby-racer.

Det er nu to år siden, at den 42-årige politibetjent fra Holstebro mistede sit mellemste barn til kræft.

Carsten er med på Team Rynkeby for første gang, og selvom turen ikke helt blev som ventet på grund af coronapandemien, er det vigtigt for ham at være blandt vennerne på Team Rynkeby Midt-Vest.

- Folk er med af forskellige årsager. Nogle er her mest på grund af oplevelsen og fællesskabet, og jeg er her på grund af Oscar og for at være med til at gøre en forskel for Børnecancerfonden, siger Carsten, mens holdet spiser middagsmad i ly fra regnen i garagen hos Brand & Redning Midt-Vest i Sdr. Felding.

- Det er egentlig meget rørende. Jeg oplever et stærkt sammenhold omkring dét, at vi alle har vores særlige grunde til at være med, siger han.

Tumor i hjernen
Det var blot en uge efter Oscars syvårs fødselsdag, at familien fik beskeden om, at Oscar havde en tumor i hjernen. Den var på størrelse med en tennisbold.

- Vi opdagede, at der var noget galt, da Oscar begyndte at klage over hovedpine. Det var ikke normalt for ham, så vi blev ret hurtigt bekymrede. Og efter et par besøg hos vores egen læge valgte vi at køre til børneafdelingen i Herning, siger Carsten.

Efter nogle indledende undersøgelser valgte lægerne i Herning at scanne Oscar, og herefter fik familien den frygtede besked.

- Vi blev kørt med lægeambulance til Skejby Sygehus, hvor han blev opereret den følgende morgen. Egentlig skulle han have været sent til USA til strålebehandling, men såret efter operationen drillede, så lægerne turde ikke sende ham afsted, fortæller han.

I stedet fik Oscar 30 strålebehandlinger på Skejby Sygehus efterfulgt af kemoterapi.

- Vi var faktisk kommet godt igennem forløbet, men så bemærkede vi, at han havde fået nogle knuder i nakken under huden – altså uden for kraniet. Det undrede vi os meget over, siger Carsten og fortsætter:

- Lægerne troede ikke, at det kunne være kræft, men de nærmere undersøgelser viste desværre, at kræften var tilbage, og at den nu var endnu mere aggressiv og havde en masse mutationer.

Prøvede ny behandling
Oscar blev opereret på ny og fik nye strålebehandlinger og en anden slags kemoterapi.

- Denne gang nåede vi dog ikke at blive færdige med forløbet, før en af kontrolscanningerne viste, at tumoren voksede igen. Og så måtte Oscar have nye stråler, siger Carsten.

- Vi kunne godt fornemme, at lægerne blev mere og mere rådvilde, fortsætter han.

Carsten og hans hustru, Else, brugte på det tidspunkt alle deres vågne timer på Oscars sygdom, og internettet blev trawlet igennem for at finde ny forskning og alternative behandlingsformer, ligesom familien også havde kontakt med læger i udlandet.

- Vi følte, at vi også var læger for Oscar, siger han.

Parret pressede på, for at Skejby Sygehus skulle forsøge sig med immunterapi på Oscar. Det var en behandling, som Carsten og Else havde læst havde vist positive resultater på børn andre steder, og lægerne på Skeby indvilgede.

Oscar nåede dog kun at få to behandlinger, før en ny scanning viste, at tumoren havde spredt sig yderligere til hele hjernen.

Der var ikke mere, at lægerne kunne stille op.

Lys i mørket
Carsten bliver stille et øjeblik.

- Vi har billeder derhjemme fra den 15. december 2017, hvor vi er ude for lave snemand. Vi hyggede os virkelig den dag. Oscar havde det i det hele taget meget godt hele vejen igennem forløbet, og han passede sin skole og legede med sine venner. Men samme aften, den 15. december, klagede han over, at han har ondt i maven, så vi tog ham til Skejby, hvor han blev indlagt, siger Carsten.

Herefter gik det stærkt.

- Han kom faktisk ikke ud af sengen igen. Vi fik ham hjem den 23. december, så han kunne holde jul derhjemme. Og vi fejrede hans niårs fødselsdag den 1. januar, siger Carsten.

Tre uger senere den 23. januar 2018 sov Oscar stille ind omgivet af sin mor, far, storesøster og lillebror.

- Det er noget, vi aldrig kommer os over, siger han.

Og så smiler han alligevel.

Når dagens regnvåde etape er slut, tager Carsten hjem til sin højgravide hustru. Børnene Anna og Karl skal have en lillebror, og Else kan føde, hvornår det skal være.

- Jeg har lovet Oscar, at jeg cykler til Paris, så jeg er også med næste år, siger han.

Hvis du vil støtte Carsten Mortensens arbejde for børn med kritisk sygdom, kan du give et bidrag via Carstens online-indsamling. Alle bidrag deles mellem Børnecancerfonden og Børnelungefonden, som er de to organisationer, som Team Rynkeby støtter i Danmark.

Tilbage

Tour News

Team Rynkeby producerer løbende nyhedsindslag til Facebook. Se alle indslag her.

Se nyhedsindslag

Platinum Sponsors

Følg vores tur på Instagram