Sklerosen bremser ikke Trine
<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Presse - 15-07-2013

Sklerosen bremser ikke Trine

For syv år siden fik Trine Mørkholt Meyer konstateret sklerose. Hun lader sig dog ikke slå ud af sygdommen, og lige nu kører hun med Team Rynkeby til Paris.

3. etape, Boekelo: Når hun sidder på hjul i feltet i sit gule cykeltøj, ligner hun alle andre. Men 39-årige Trine Mørkholt Meyers historie er anderledes end de flestes.

For syv år siden – blot tre måneder efter, at hun var blevet mor for første gang – fik hun konstateret sklerose. En kronisk sygdom, der angriber centralnervesystemet, og hvert år rammer 700 danskere.

- Mit eget immunforsvar fejltolker nogle signaler og går ind og kreerer en betændelsestilstand i mine nervebaner, som efterlader nogle arvæv. Det gør, at impulserne ikke kan springe på nervebanerne, hvilket betyder, at min hjerne eksempelvis ikke kan sige til min fod, at den skal løfte sig, forklarer Trine Mørkholt Meyer i solskinnet foran hotellet i Boekelo, hvor hun og resten af Team Rynkeby Ringe netop er ankommet til.

Sygdommen kommer især til udtryk, når Trine bliver træt.

- Når jeg bliver træt, får jeg dropfod og kan ikke løfte min højre fod, siger hun.

Cykling giver muligheder
Og med en sygdom, hvor symptomerne især viser sig, når man bliver træt, så burde en 1.200 km lang cykeltur fra Danmark til Paris være fuldstændig udelukket. Men ikke for Trine Mørkholt Meyer. Hun har grebet udfordringen.

- I mange år troede jeg, at når man har sklerose, så kan man ikke noget. Men så begyndte jeg at cykle 12 km til og fra arbejde. Først på en gammel Mustang-damecykel og senere på en citybike med klikpedaler.

- Og sidste år fik min kusine så lokket mig med til af cykle Tøserunden (et cykelløb, red.). Og 1. april var så første gang, at jeg sad på en racercykel. Og herefter har der bare åbnet sig en verden af muligheder. Jeg kan meget mere, end jeg troede, smiler den blonde mor til to.

Har taget styringen
Sklerose er uhelbredelig, og der kan være en risiko for, at sygdommen udvikler sig. Men Trine vil ikke sætte sig ned og vente på, at det kan ske.

- Jeg har fundet ud af, at jeg kan gøre en masse ting for at bremse det. Og egentlig tage styringen en lille smule over det. Jeg skal blandt andet passe mine sengetider og undlade at spise usundt og drikke alkohol, siger hun.

- Og sammen med motion betyder det, at jeg ikke har haft problemer, fortsætter hun.

Føler sig ikke syg
Med sin deltagelse i Team Rynkeby håber Trine også, at hun kan være med til at inspirere andre med sklerose til at tage kontrollen over deres sygdom.

- Jeg er sikker på, at alle, som har sklerose ligesom mig, vil kunne forbedre deres hverdag helt vildt ved at dyrke noget kredsløbsmotion.

Og så har turen også været selvudviklende for hende.

- Deltagelsen i Team Rynkeby har virkelig været udviklende for min person. Jeg er en kontrol-freak og har altid ment, at man skal være sej og kunne klare sig selv. På Team Rynkeby er jeg nødt til at spørge om hjælp – ikke for min skyld, men for hele holdet. For hvis jeg ikke spørger om hjælp, så bremser jeg de andre, siger hun og tilføjer:

- Det gør, at jeg for første gang i meget lang tid ikke føler mig syg, fordi jeg føler mig som alle I andre.

I morgen venter årets længste etape for Trine og resten af Team Rynkeby Ringe. Her skal rytterne ud på 219 km fra Boekelo til Maastricht.

 

Tilbage

Tour News

Team Rynkeby producerer løbende nyhedsindslag til Facebook. Se alle indslag her.

Se nyhedsindslag

Platinum Sponsors

Følg vores tur på Instagram